MSC Electronics SK chce v Prešove vytvoriť 100 pracovných miest

08.10.2009 Prešov

Novovzniknutá spoločnosť MSC Electronics SK, s.r.o. , chce v Prešove vytvoriť 100 pracovných miest.
Firma vznikla ako spoločný podnik nemeckého výrobcu elektroniky MSC Microcomputers Systems Componets Vertiebs GmbH a spoločnosti Elcom, s.r.o. , Prešov v júli tohto roka, s cieľom rozšíriť doterajšiu spoluprácu v oblasti vývoja, predovšetkým však výroby špičkovej elektroniky.
Vstupná investícia je rozdelená na tri roky a predstavuje sumu asi 7,3 milióna eur (219,92 milióna Sk). Prvých 50 pracovných miest vytvoria v súčasnom závode Elcomu na Jesennej ulici a výroba by sa postupne mala presťahovať do areálu priemyselného parku IPZ Prešov – Záborské, ktorého 100 % vlastníkom je mesto Prešov. Tento zámer dnes podpisom memoranda o porozumení potvrdili primátor Pavel Hagyari a konateľ MSC Electronics SK (MSC) Manfred Schwarztrauber.
Vzhľadom na to, že nemecká firma je nositeľom know-how v oblasti špecializovanej výroby elektroniky, spoločný prešovský podnik bude môcť prijímať náročnejšie zákazky. Podľa konateľa Elcomu a spoločného podniku MSC Miloslava Karaffu jedným z prvých reálnych odberateľov má byť svetový výrobca elektroniky - spoločnosť ABB.
\"Firma ABB má extrémne nároky na kvalitu, pretože výrobky smerujú do riadenia elektrární na fosílne palivá alebo atómových elektrární, a tam je náročnosť na technológiu, a tak isto na riadenie výroby, vyššia ako pre automobilky. Pre nás to znamená veľmi rýchly nárast know-how, \" uviedol pre TASR Karaffa.
V prvom roku investície je naplánovaný nábor nových zamestnancov, nákup technologickej linky a testovacieho zariadenia. Nábehová fáza výroby by sa mala začať v novembri 2009. Rokovania už prebiehajú aj so súčasnými odberateľmi nemeckého partnera.
V ďalších dvoch rokoch mienia výrobné kapacity vybudovať v areáli priemyselného parku, kde chce spoločnosť postaviť prevádzky na rozlohe približne 10.000 m2.
\"Pozitívne je, že napriek kríze sa nám podarilo do mesta prilákať investora. Aj keď nejde o veľké množstvo pracovných miest, dôležite je že tu bude výroba s vysokou pridanou hodnotou, \" konštatoval primátor Hagyari.
Člen predstavenstva IPZ Prešov – Záborské Miroslav Biroš je presvedčený, že výroba v tomto závode vytvorí aj ďalšie pracovné miesta pre subdodávateľov. Podmienky, za akých bude môcť vstúpiť investor do priemyselného parku, budú podľa neho závisieť od toho, či sa podarí mestu získať pozastavenú dotáciu 6,64 milióna eur (200 miliónov Sk) a park bude dofinancovaný Európskou úniou. \"Ak bude, pôjde o dlhodobý prenájom pozemkov na 15 rokov. Ak nebude, tak pôjde o priamy predaj za cenu, ktorá je pre mesto výhodná, \" doplnil Biroš.
Schwarztrauber ešte pred podpisom memoranda uviedol, že podmienky, ktoré im ponúka mesto pri vstupe do priemyselného parku, sú štandardné.
Novovzniknutá spoločná firma bude 26. podnikom nemeckého holdingu MSC. Ten v súčasnosti zamestnáva 1500 pracovníkov v 17 krajinách Európy a obrat celej skupiny predstavoval v roku 2008 približne 400 miliónov eur (12,05 miliardy Sk). Spoločnosť sa zoberá vývojom a výrobou produktov pre oblasť informačných technológií, satelitnej techniky, elektroniky a medicínskej techniky a automobilového priemyslu.
 

Vyberte región